‘Manuela’ va estudiar factores como la dieta y l'estilu de vida y la so relación cola microbiota en toles etapes de la vida, analizando'l so impactu na salú reproductivo y sexual | El proyectu ta lideráu pol Institutu de Agroquímica y Tecnoloxía d'Alimentos (IATA) del CSIC y nél participen dellos centros del organismu públicu según otres universidaes y fundaciones d'investigación sanitaria | La primer parte del proyectu centrar n'una encuesta a nivel nacional na que pueden participar les muyeres residentes n'España dende los 16 años d'equí p'arriba, para arrexuntar datos sobro'l so salú, incluyendo vezos, percepciones y necesidaes
Científiques de la Universidá d'Uviéu participen nel Proyectu Manuela, un trabayu d'investigación basáu na ciencia ciudadana para evaluar l'impactu que l'alimentación y l'estilu de vida tienen na salú de les muyeres n'España. La primer fase del proyectu va ser una encuesta para percanciar datos de salú. Na segunda, van realizase analís para estudiar la microbiota, los microorganismos qu'habiten nel cuerpu. Estos datos van dexar esquizar la relación ente l'alimentación, l'estilu de vida y la salú de les muyeres a lo llargo de les sos etapes vitales. El proyectu, lideráu pol Institutu de Agroquímica y Tecnoloxía d'Alimentos (IATA), del Conseyu Cimeru d'Investigaciones Científiques (CSIC), ye xuna collaboración multidisciplinar ente distintos institutos del CSIC, les universidaes d'Uviéu y Politècnica de València, y dellos institutos y fundaciones d'investigación sanitaria.
Manuela pretende contribuyir a que les muyeres puedan tomar decisiones informaes sobro'l cuidu del so microbiota. Compuesta por microorganismos qu'habiten en distintes partes del cuerpu, la microbiota xuega un papel crucial en distintos procesos vitales. La vaxinal, por casu, inflúi na fertilidá y na prevención d'infecciones. La intestinal, pela so parte, afecta a la dixestión, l'absorción de nutrientes y el sistema inmunolóxicu. “A pesar de la importancia de la microbiota, detectamos xuna evidente falta d'investigación nesti campu, y polo xeneral, en tolo referente a la salú de la muyer”, esplica María Carmen Collada, investigadora del IATA-CSIC que lidera'l proyectu.
Por aciu el Proyectu Manuela percanciaránse datos sobro los vezos d'alimentación, estilu de vida y estáu de salú, ente otros, que van sirvir pa identificar la so relación cola microbiota. “Sábese bien poco sobro la influencia que tienen nel nuesu metabolismu procesos tan naturales como la menstruación, la menopausia o l'embaranzu. Esto traduzse en peores diagnósticos, falta de tratamientos, y polo xeneral, nuna peor calidá de vida”, asegura Sara Sánchez, investigadora del Institutu de Xestión de la Innovación y la Conocencia (INXENIU), centru mistu del CSIC y la Universitat Politécnica de València (UPV), participante nel proyectu.
El proyectu va desenvolver en dos partes. La primera, qu'arrinca agora, centrar nuna encuesta a nivel nacional na que pueden participar les muyeres residentes n'España dende los 16 años d'equí p'arriba, p'arrexuntar datos sobro'l so salú, incluyendo vezos, percepciones y necesidaes. Esta encuesta realízase al traviés de la web del proyectu: https://manuela.csic.es/. Na segunda fase, l'equipu investigador va realizar analís d'amueses biolóxicos pa estudiar la microbiota xuntu con cuestionarios más específicos pa encetar l'oxetivu d'esta iniciativa.
“Los datos llograos van dexanos conocer con mayor precisión qué alimentos van ser más recomendables mientres la menstruación, o cuálos podríen favorecer la presencia de bacteries que protexan de ciertes infecciones vaxinales. Amás, van ayudar a desenvolver nuevos tratamientos pa infecciones, enfermedaes intestinales o vaxinales”, añede l'equipu de científiques.
Participación ciudadana y cambéu social
Amás d'avanzar na investigación científica, el Proyectu Manuela busca arreyar viviegamente a les muyeres en cada etapa del procesu, promoviendo la participación ciudadana y el cambéu social. L'enfoque integral del proyectu tien el propósitu de romper tabúes, combatir la desinformación y apurrir datos fiables sobro cómo l'alimentación y l'estilu de vida pueden ameyorar la salú de les muyeres y sirvir de referencia pal diseñu de polítiques públiques eficientes. “Convidamos a toles muyeres a ser parte d'esta iniciativa, dende la definición de prioridaes d'investigación, hasta la recueya d'amueses biolóxiques”, conclúi l'equipu impulsor de Manuela.
Proyecto Manuela ye un tributu al legáu de muyeres dedicaes a la salú y el bienestar, y representa un compromisu con un futuru más equitativo en términos de salú pa toes. Por ello, lleva'l nome de Manuela Solís i Clares (1862-1910), la primer muyer en llograr el títulu de Medicina na Universitat de València y xuna pionera na defensa de los derechos de la muyer nel ámbitu de la salú. Manuela ye xuna iniciativa hermana del proyectu ISALA en Bélxica, la mayor iniciativa mundial de ciencia ciudadana dedicada a la salú de la muyer qu'estudia'l microbioma femenín y la so influencia na salú y el bienestar, que foi Premiu Européu pa la Ciencia Ciudadana en 2023.
Amás de IATA ya INXENIU, nel proyectu participen otros centros del CSIC, ente ellos l'Institutu de Productos Lácteos d'Asturies (IPLA), n'Asturies, y l'Institutu d'Estudios Sociales Avanzaos (IESA). Tamién participa la Universidá d'Uviéu, l'Institutu d'Investigación Sanitaria del Principáu d'Asturies (ISPA) y la Fundación pa la Investigación y l'Innovación Biosanitaria d'Asturies (FINBA), según la Fundación pal Fomentu de la Investigación Sanitaria y Biomédica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) y la Universitat Politècnica de València (UPV).