template-browser-not-supported

Noticias

La Facultá de Xeoloxía va acoyer el fondu documental y paleontolóxico d'Ignacio Patac y Pérez-Herce

La colección, integrada per miles de fósiles y documentos bibliográficos, va treslladar de l'antigua Escuela de Mines a la facultá allugada nel Campus de Llamaquique | El centru va habilitar dos espacios para'l caltenimientu del fondu y el Muséu de Xeoloxía va encargar de la so custodia, alministración y esposición | L'alcuerdu de cesión en depósitu foi suscritu güei por Ignacio Villaverde, rector de la Universidá d'Uviéu, y Ana Patac Regueru, nieta d'Ignacio Patac y Pérez-Herce

La Facultá de Xeoloxía de la Universidá d'Uviéu va acoyer el fondu documental y paleontolóxico d'Ignacio Patac y Pérez-Herce, qu'hasta agora taba allugáu na extinta Escuela de Mines d'Uviéu. El fondu ta integráu per miles de fósiles, fundamentalmente de paleobotánica, y miles de documentos bibliográficos. L'alcuerdu de cesión en depósitu del fondu foi suscritu güei por Ignacio Villaverde, rector de la Universidá d'Uviéu, y Ana Patac Regueru, nieta d'Ignacio Patac y Pérez-Herce.

L'oxetu d'alcuerdu ye caltener como un solu fondu la colección d'Ignacio Patac, de manera que puedan beneficiase d'él les xeneraciones vinientes. Con esti propósitu, la nieta de Patac, propietaria del fondu, vencer en depósitu, con calter indefiníu, a la Universidá d'Uviéu, institución que puede garantizar el caltenimientu de la colección nes meyores condiciones para la so exhibición ya investigación. Antonio Luis Marqués Sierra, investigador del Departamentu d'Esplotación y Prospección de Mines de la universidá asturiana, foi escoyíu, en virtú del conveniu, como supervisor del correctu usu del fondu, según interlocutor ente la institución académica y la familia.

La Universidá d'Uviéu va habilitar dos espacios pa esti fondu na Facultá de Xeoloxía. El Muséu de Xeoloxía de la institución académica va encargar de la so custodia, alministración y, nel so casu, exposicón. Estos espacios, que van llevar el nome de Fondu Documental y Paleontolóxicu de D. Ignacio Patac y Pérez-Herce, van ser diseñaos pa dexar el correctu almacenamientu de documentos y amueses xeolóxiques, y van disponer de los medios necesarios pa la so fayadiza catalogación ya investigación.

El Muséu de Xeoloxía de la Universidá d'Uviéu va realizar un inventariu detalláu del fondu, según los llabores de custodia y caltenimientu y va alministrar l'accesu a la colección, facilitando'l so usu pa investigación y esposición. El fondu del inxenieru Ignacio Patac, fináu en 1967, taba allugáu dende febreru de 2017 na antigua Escuela de Mines d'Uviéu. 

Minería del carbón

Ignacio Patac y Pérez-Herce desenvolvió la mayor parte del so llabor profesional na minería del carbón y convirtióse nun destacáu especialista en paleontoloxía del Carboníferu. Dientro d'esta colección, son dos los grupos de fósiles carboníferos que merecen xuna especial atención, atendiendo a la calidá y cantidá d'exemplares: per una parte, los restos de flora (con representación de la totalidá de les cuenques carboníferes granibles españoles) y, por otra, los braquiópodos (invertebraos marinos bentónicos, esistentes güei día y especialmente abondosos mientres el Devónicu y el Carboníferu).

Ignacio Patac y Pérez-Herce recibió'l Premiu Hispanu-Americanu de la Real Academia de Ciencies Esactes, Físiques y Naturales, trabayó nel Institutu Xeolóxicu y Mineru, exerció como gran divulgador de temes xeolóxiques y mineros, y foi unu de el descubridores de la mina de La Camocha de Xixón. Ente otres reconocencies, fuéron-y concedíes la Cruz de la Victoria del Principáu d'Asturies, la Gran Cruz del Méritu Civil y el doctoráu Honoris Causa en Heerlen.
 

Documents