Un trabayu de la Cátedra Concepción Arenal d'Axenda 2030, realizáu en collaboración cola Cátedra d'Estudios de Gobernanza Global Alimentaria; dambes de la Universidá d'Uviéu, conclúi qu'un 17,2% del total de llares asturianos consumieron poca variedá d'alimentos | La inseguridá alimentaria afecta mayoritariamente a llares integraos por persones que viven soles y tienen menos de 65 años, llares monoparentales con fíos, los que tienen baxos ingresos y, sobremanera, aquellos nos que la sustentadora principal ye la muyer | La precariedá llaboral y el desempléu son los principales desencadenantes de la situación d'ansiedá que se sufre al nun disponer de suficiente comida o tener que realizar cambeos na dieta por alimentos menos saludables | La creación d'empleos calidable y la implementación de polítiques llaborales que garanticen salarios xustos y estables, según horarios regulares y predecibles favoreceríen l'accesu y el consumu d'una alimentación saludable para los grupos en situación de vulnerabilidá
Asturies carez una inseguridá alimentaria leve que se concreta en qu'un 17,2% del total de llares asturianos consumieron poca variedá d'alimentos. Estes son dalgunes de les conclusiones del estudiu sobro la Inseguridá alimentaria n'Asturies, que foi promovido pola Cátedra Concepción Arenal d'Axenda 2030, en collaboración cola Cátedra d'Estudios de Gobernanza Global Alimentaria; dambes de la Universidá d'Uviéu.
Xuna persona carez inseguridá alimentaria, según la Organización de Naciones Xuníes pa l'Alimentación y l'Agricultura (FAO), “cuando escarez d'accesu regular a abondos alimentos inocuos y nutritivos pa una crecedera y desenvolvimientu normales y pa llevar una vida activo y saludable. Esto puede debese a la falta de disponibilidad d'alimentos y/o a la falta de recursos pa llogralos”. La inseguridá alimentaria fai referencia per tantu a la vulnerabilidá nel accesu físicu, económicu, y social a los alimentos.
La investigación de les cátedres de la universidá asturiana califica de “leve” la inseguridá alimentaria detectada n'Asturies, onde dellos llares tienen duldes de la so capacidá pa llograr alimentos. Nesti casu atópense mayoritariamente los llares integraos por persones que viven soles y tienen menos de 65 años, los llares monoparentales (madres y padres) con fíos, aquellos con baxos ingresos y, sobremanera, aquellos nos que la sustentadora principal ye la muyer.
Principales desencadenantes: precariedá llaboral y desempléu
La precariedá llaboral y el desempléu son, según apunta'l trabayu, los principales desencadenantes de la situación d'ansiedá que se sufre al nun disponer de suficiente comida o tener que realizar cambeos na dieta por alimentos menos saludables.
“La creación d'empleos calidable y la implementación de polítiques llaborales que garanticen salarios xustos y estables, según horarios regulares y predecibles favoreceríen l'accesu y el consumu d'una alimentación saludable pa los grupos en situación de vulnerabilidá”, apunta l'estudiu.
Amás, la promoción de polítiques y programes que fomenten l'accesu a alimentos nutritivos y seguros, la meyora de la producción y distribución d'alimentos, la inversión n'educación, y l'adopción de práctiques agrícoles y alimentarias sostenibles y respetuoses col mediu ambiente son “cuestiones ineludibles” pa consiguir una mayor xusticia social.
A última hora, tal como s'indica dende l'Observatoriu del Derechu a l'Alimentación d'España (ODA-Y), los gobiernos y parlamentos “tienen de comprometese nel diseñu y implementación de polítiques, programes y midíes adicionales pa encetar esti problema de manera efectiva y garantizar l'accesu a alimentos abondos y nutritivos pa tolos llares asturianos”, sorraya'l trabayu.
L'estudiu, nel que participaron 600 llares al traviés d'una encuesta online realizada en 2022, surde de la necesidá de sollertar sobro la importancia que tien garantizar les necesidaes alimentarias de la población vulnerable, asegurando que toles persones tengan accesu a alimentos saludables, sanos, nutritivos y suficientes mientres tou un añu, pa llevar una vida saludable y activo.
La seguridá alimentaria ye fundamental si quieren algamar los Oxetivos de Desenvolvimientu Sostenible de l'Axenda 2030 de Naciones Xuníes, en concretu, el ODS2: Fame Cero, el ODS3: Garantizar una Vida Sana, el ODS10: Amenorgamientu de les desigualdaes, o'l ODS12: Producción y Consumu Responsables.
Un fenómenu n'aumentu
La situación provocada pol aumentu de los precios de los alimentos, la inflación y l'invasión d'Ucrania tán dibuxando, según esti trabayu, un panorama más que descuayante y d'urxente necesidá en munchos países. N'España tamién tán aumentando les persones que recurren a organizaciones sociales como Bancos d'Alimentos o Cruz Roja pa buscar una solución inmediata a les sos necesidaes. La crisis social y económico empecipiada en 2007 y la pandemia del COVID-19 nun fixeron más qu'amontar el númberu de persones que s'atopen nuna situación de dramática vulnerabilidá, faciéndose visible al traviés de les coles de la fame, qu'un estáu de derechu social y democráticu nun debería d'almitir.