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La pandemia amenorgó la estancia media de los turistes n'Asturies, pero nun afectó a los niveles de gastu mediu por viaxeru

Una investigación de la Universidá d'Uviéu suxure que la COVID-19 va obligar a los destinos a pasar del turismu de mases a formes más sostenibles como'l ecoturismo | La mayor demanda por actividaes al campu y automóviles privaos podría fomentar el desenvolvimientu de visites empuestes locales, grupos pequenos, actividaes de montañismo y viaxes multidestino

La pandemia de COVID-19 cutió duramente la economía mundial y, con más fuerza entá, el sector turísticu. Les cuarentenes, les prohibiciones de viaxe y los riesgos de contraer la enfermedá provocaron que munches persones atayen los sos planes de viaxe o camuden el so comportamientu para afaese a les nueves circunstancies. Los turistes que visitaron Asturies mientres el primer añu de pandemia, en 2020, encurtiaron la so estancia media na rexón con respectu al añu anterior, pero non asina los sos niveles de gastu per persona y día, que se caltuvieron estables. Esta ye la principal conclusión d'un estudiu realizáu por investigadores del Departamentu d'Economía de la Universidá d'Uviéu que foi publicáu en Tourism Economics, de máximu impactu nel sector.
 
El investigadores yeren conscientes de que, como pasó en tol mundu, el sector turísticu asturianu diba vese afectáu pola pandemia, pero quixeron filar más finu para evaluar qué cambeos específicos producir nes persones que nos visiten. Con esti propósitu, estudiaron l'impactu de la COVID-10 sobro la estancia media y sobro les distintes variables qu'inflúin nel gastu mediu por turista. Asturies, como recueye'l trabayu, partía amás d'una condición ventaxosa con al respective de otres comunidaes autónomes españoles.    
 
José Francisco Baño Pino, profesor del Departamentu d'Economía, director del SITA y unu de los firmantes del trabayu, recuerda que'l sector turísticu ye xuna de les industries más importantes de la economía asturiana, yá que representa alredor del 11% del PIB rexonal y un 12,7% del empléu. Nos últimos años, la rexón consolidóse como un destín rural y de naturaleza de referencia n'España, hasta l'estremu de que recibe añalmente en redol a 5 millones de turistes. Dase la circunstancia de que, mientres el branu de 2020, Asturies foi xuna de les comunidaes autónomes con menor incidencia de COVID-19. "A pesar de que'l Principáu sufrió xuna cayida interañal nel númberu de visitantes del 20%, el so bon contestu epidemiolóxicu fíxo-y ser la rexón con mayor tasa d'ocupación hotelera nel mes de xunetu y la segunda n'agostu, según los datos ufiertaos pol INE", comenta l'investigador. "Nesti contestu, la nuesa investigación trata de dar respuesta a dos preguntes: ¿qué asocedió col gastu turísticu por persona con al respective de la situación pre-pandemia? ¿Y con la duración de la estancia?", añede.
 
Pa responder a dambes cuestiones y conocer l'impactu de la pandemia nel turismu n'Asturies, el investigadores de la universidá asturiana usaron datos d'encuestes realizaes pol Sistema d'Información Turística d'Asturies (SITA), proyectu financiáu pola Viceconsejería de Turismu del Principáu d'Asturies, mientres los branos de 2019 y 2020. A partir d'información detallada apurrida por 975 y 675 turistes, respectivamente, emplegar distintos modelos econométricos con dos tipos de ponderaciones, lo que dexó controlar posibles sesgos muestrales y de composición nel trabayu.
 
Resultancies y conclusiones
La investigación refundió resultancies interesantes. Asina, la duración de la estancia media amenorgar en 1,2 nueches, lo que supon xuna cayida del 23,8% con al respective de la situación prepandemia. Sicasí, y esto ye importante, el gastu total promediu per persona y día caltúvose constante, en redol a los 65 euros per turista y día. El investigadores repararon que, con respectu al gastu, rexistróse xuna interesada reasignación del presupuestu. El gastu en tresporte y otres partíes rellacionaes con actividaes al campu y turismu cultural aumentó nun 0,5% y 0,1%,  ente que'l gastu n'agospiamientu menguó nun 1,3%.
 
"Creemos que, cola pandemia, los turistes optaron por agospiamientos más económicos y/o contrataron menos servicios nos agospiamientos. En contraste, invirtieron más en tresportes dientro de la rexón y caltuvieron constantes los gastos n'alimentos y bébores", sorraya esti profesor. La investigación apunta que'l deséu d'evitar los espacios allegaos polos riesgos de tresmisión y l'ausencia de fiestes o eventos especiales nes principales ciudaes d'Asturies podría provocar que los turistes viaxaren más dientro de la rexón y participaren más n'actividaes al campu.
 
Implicaciones futures
Ye d'esperar que la COVID-19 produza efectos importantes na industria del turismu nel mediu plazu. Inclusive si la mayoría de les persones nos países desenvueltos vacúnense, el distanciamientu social va siguir siendo necesariu mientres dalgún tiempu. El investigadores apunten que la pandemia va obligar a los destinos turísticos a pasar del turismu de mases a formes más sostenibles como'l ecoturismo. "Les nueses estimaciones suxuren que los turistes que vinieron a Asturies nel branu de 2020 moviéronse más dientro de la rexón. Los turistes siguen viaxando, pero amenorguen la duración de les sos estancies y repriorizan los bienes y servicios nos que gasten el so dineru", esplica Baño Pino. "Los sos cambeos nes preferencies riquen que les empreses afacer a estes nueves necesidaes. P'atraer turistes resilientes, los destinos tienen d'ufiertar servicios que coincidan coles sos preferencies de distanciamientu social. La mayor demanda de los turistes por actividaes al campu y automóviles privaos podría fomentar el desenvolvimientu de visites empuestes locales, grupos pequenos, actividaes de montañismo y viaxes multidestino. Sía que non, el nuesu analís ye representativu de lo qu'asocedió en 2020, lo que nun ye necesariamente extrapolable al contestu actual", conclúi.
 
Referencia
Baños-Pino, J.F., Boto-García, D., Del Valle, E. and Sustacha, I. (2021). "The impact of COVID-19 on tourists' length of stay and daily expenditures". Tourism Economics. Disponible en: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/13548166211053419
La investigación ha recibido financiación de la Sociedad Pública de Gestión y Promoción Turística y Cultural del Principado de Asturias (Proyectos FUO-19-067 y FUO-20-087)