template-browser-not-supported

Noticias

La Selmana de la Ciencia y la Tecnoloxía de la Universidá d'Uviéu celebra'l so 20 aniversariu con una edición virtual

L'eventu, que se va desenvolver dende'l llunes 23 hasta'l domingu 29 de payares, ta patrocináu pola Fundación Española pa la Ciencia y la Tecnoloxía (FECYT) (Ministeriu de Ciencia ya Innovación) y cuenta cola collaboración del Principáu d'Asturies y el Conceyu d'Uviéu. La institución académica tamién va desenvolver telemáticamente La Nueche Europea de los y les Investigadores, el 27 de payares, nel marcu del proyectu que la Comisión Europea concedió al Grupu 9 d'Universidaes

La XX Selmana de la Ciencia y la Tecnoloxía de la Universidá d'Uviéu va celebrar dende'l llunes, 23 de payares, hasta'l domingu 29, nuna redolada online, con un nuevu programa d'actividaes denomináu "Selmana Virtual", col ciclu de conferencies "Pensando na Ciencia" y col Día de la Ciencia nel mio Colexu". La Selmana de la Ciencia y la Tecnoloxía, que va cuntar n'Asturies con más de 5.300 participantes y 69 investigadores ya investigadores arreyaos, ta patrocinada pola Fundación Española para la Ciencia y la Tecnoloxía (FECYT) (Ministeriu de Ciencia ya Innovación), y cuenta cola collaboración del Gobiernu del Principáu d'Asturies y el Conceyu d'Uviéu.

No que se refier a la Selmana Virtual, les persones comenenciudes van poder esfrutar d'una plataforma en llinia na que'l personal investigador tará esperándo-yos con videos y conferencies en streaming. Tamién va haber eventos virtuales con avatares, talleres y un xuegu de rol. Los centros educativos comenenciudos pueden inscribise hasta'l 22 de payares.

Otru de los platos fuertes va ser el ciclu de conferencies "Pensando na Ciencia", que va empecipiar el llunes 23, a les 18:30 hores, cola mesa redonda "Cómo y cuándo la ciencia se convierte en noticia". Van Intervenir Elena Lázaro Real, coordinadora de la UCC+i na Universidá de Córdoba y presidenta de l'Asociación Española de Comunidá Científica; Carlos Centeno Cuadros, responsable de Divulgación Científica na Oficina de Comunicación na Universidá de Granada; Carmina Puyod Alegre, responsable de la UCC+i na Universidá de Zaragoza; y Román Escudero Cruz, periodista na Universidá de Castiella-La Mancha. Modera: Rafael Sarralde Vizuete, director y cofundador de The Conversation España.

El martes 24, a les 18:30 hores, Ignacio López-Goñi, caderalgu de Microbioloxía na Universidá de Navarra, va disertar sobro la tema "COVID-19: ye tiempu de la ciencia y la cooperación". El miércoles 25, a les 17:30 hores, Joaquín Sevilla Moroder, catedráticu d'Inxeniería Electrónica y Comunicación na Universidá Pública de Navarra, va impartir el taller "Cacharrismu científicu", y el mesmu miércoles, a les 18:30 hores, Juan Carlos Riolo Rodríguez, catedráticu de Tecnoloxía Electrónica na Universidá d'Uviéu y director de la Escuela Politécnica d'Inxeniería de Xixón, va pronunciar la conferencia "El futuru enerxéticu: en clave de sol". El ciclu va siguir el xueves, a les 18:30 hores, cola conferencia "¡Espedición al futuru! Tecnoloxíes que van camudar les nueses vides", d'Amador Menéndez Velázquez, investigador del Centru Tecnolóxicu IDONIAL y divulgador científicu,  ente que'l vienres 27, a les 18:30 hores, Clara Grima Ruiz, profesora titular na Universidá de Sevilla, va ufiertar la conferencia de clausura, titulada "Matemátiques, epidemies, mázcaros y vacunes".

Per otru llau, la iniciativa del Día de la Ciencia nel mio Colexu" va incluyir 109 charres d'investigadores ya investigadores pa más de 3.000 estudiantes de Primaria, Secundaria y Bachilleratu. Les y los ponentes, que van intervenir al traviés d'una plataforma virtual, van amosar de barganal al estudiantáu en qué consiste'l so llabor investigador.

La Nueche Europea de los Investigadores ya Investigadores

La Universidá d'Uviéu va celebrar el 27 de payares la undécima edición de la so Nueche Europea de el Investigadores ya Investigadores, un proyectu de divulgación científica p'averar el llau más humanu del colectivu investigador a la ciudadanía. Esti eventu enmárcase dientro del proyectu pa dicha celebración que la Comisión Europea concedió al consorciu formáu poles universidaes del Grupu 9 (G-9), integráu per Cantabria, Castiella-La Mancha, Estremadura, Islles Baleares, Uviéu, País Vascu, Pública de Navarra y Zaragoza, cola collaboración de la Universidá de La Rioxa.

Nel marcu de La Nueche Europea de los y les  Investigadores va llevar a cabu'l Programa de radiu de Ciencia Nocherniega" tituláu "Una nueche suañé que quería ser investigador/a y güei soi…". va emitise'l 27 de payares, a les 21:30 hores, con una duración de 30 minutos. Esti programa va amosar el trabayu de los y les investigadores en toles cañes del saber, con collaboraciones de les nueve universidaes del G-9.