Les resultancies confirmen l'impactu negativu para la salú humana de los xenobióticos, unos compuestos que se lliberar de resultes del cocináu escesivu, a altes temperatures, o l'afumáu de los alimentos, principalmente carnes y pescaos | Los datos llograos n'animales d'esperimentación abren una vía escontra la prevención, yá que revelen afayos prometedores sobro l'usu de fibra y probióticos nel amenorgamientu del dañu causáu por estos compuestos | El autores de la investigación diseñen, xuntu cola empresa tecnolóxica asturiana Centru dixital, xuna webapp, agora en fase de pruebes, que va ufiertar encamientos personalizaos en tiempu real p'asesorar na elección d'una dieta llibre de tóxicos | L'estudiu cunta cola participación de médicos del Hospital Universitariu Central d'Asturies (HUCA) y del Hospital Carmen y Severu Ochoa de Cangas, lo mesmo que de científicos del Institutu d'Investigación en Ciencies de l'Alimentación (CIAL-CSIC) y de la Universidá de Helsinki
Una investigación liderada pola Universidá d'Uviéu y l'Institutu de Productos Lácteos d'Asturies (IPLA-CSIC) dexó refundiar evidencies sobro la importancia de los métodos de cocináu de los alimentos na salú intestinal. Esti afayu ye resultáu de dos proyectos de collaboración desenvueltos mientres los últimos años con cargu al plan nacional de ciencia, que tienen por oxetivu descifrar cómo inflúi'l grau de cocináu na formación d'unos compuestos con capacidá d'alteriar la fisioloxía intestinal. Estes evidencies acabar de publicar apocayá en trés artículos científicos en revistes de referencia dientro d'esta área d'investigación como'l Journal of Agricultural and Food Chemistry o'l International Journal of Molecular Sciences.
Estos compuestos con capacidá d'alteriar la fisioloxía intestinal denominar de forma xeneral xenobióticos y xenérense de resultes del cocináu escesivu, a altes temperatures, o l'afumáu de los alimentos, principalmente carnes y pexes. Dellos estudios previos propunxeren que la esposición a estos compuestos a lo llargo de la vida puede promover el desenvolvimientu de delles patoloxíes como'l cáncer colorrectal, que ye unu de los tumores con mayor prevalencia na sociedá española. D'ende l'interés pol so estudiu.
Nesti trabayu colaborativo y multidisciplinar, participen, amás de el investigadores de la Universidá d'Uviéu y del IPLA, médicos del Hospital Universitariu Central d'Asturies (HUCA) y del Hospital Carmen y Severu Ochoa de Cangas, según científicos del Institutu d'Investigación en Ciencies de l'Alimentación (CIAL) y de la Universidá de Helsinki.
El investigadores analizaron, nun grupu de voluntarios pertenecientes al programa de detección precoz de cáncer de colon, el conteníu de carcinóxenos de la dieta con un altu grau de detalle, la microbiota intestinal y los metabolitos presentes nes fieces al traviés de técniques ómicas. El trabayu completóse con un estudiu n'animales a los que s'alministraron dietes con fibra o probióticos pa poder evaluar la so utilidá como axentes protectores frente a estos compuestos.
Estratexes dietétiques
Sonia González Solares, catedrática del Departamentu de Bioloxía Funcional de la Universidá d'Uviéu, destaca que “les evidencies llograes respuenden por l'impactu negativu d'estos compuestos sobro l'intestín y, lo que ye más importante de cara a la población, dexen proponer estratexes dietétiques pa compensalos, yá que se vio que'l consumu de fibra consigue amenorgar considerablemente l'efectu negativu d'estos compuestos”.
El investigadores yá vieren enantes que los suxetos con pólipos y adenomas presentaben delles diferencies na dieta al respective de los suxetos ensin patoloxía intestinal. “Agora, pudimos dar un pasu más analizando los metabolitos que s'atopen nes fieces. Les nueses resultancies confirmen que los suxetos con pólipos y adenomas presenten delles alteraciones metabóliques”, indica esta investigadora. “Si comparamos estes persones colos individuos sanos vemos qu'escreten menos compuestos fenólicos y disacáridos, procedentes del consumu d'alimentos vexetales. Amás, reparamos un aumentu de les concentraciones fecales de compuestos nitrosos ente persones que consumíen cantidaes de carne procesada cimeres a les encamentaes poles axencies reguladores, según naquelles con daños de mayor gravedá na mucosa intestinal o que presentaben niveles más altos de mutagenicidad fecal”, comenta la Dra. Clara González de los Reis-Gavilan, profesora d'investigación del IPLA.
El investigadores conclúin que los datos llograos n'animales d'esperimentación abren xuna vía escontra la prevención, yá que amuesen resultancies prometedores sobro l'usu de fibra y probióticos nel amenorgamientu del dañu causáu por estos compuestos. Pa treslladar estes resultancies a la población, el autores d'estos trabayos diseñaron, xuntu cola empresa tecnolóxica asturiana Centru dixital, xuna webapp que ta agora mesmu en fase de pruebes y que pretende ufiertar encamientos personalizaos en tiempu real p'asesorar na elección d'una dieta llibre de tóxicos.
Referencias
Potential of Fiber and Probiotics to Fight Against the Effects of PhIP+ DSS-Induced Carcinogenic Process of the Large Intestine. Aida Zapico, Nuria Salazar, Silvia Arboleya, Carmen Gonzalez del Rey, Elena Diaz, Ana Alonso, Miguel Gueimonde, Clara G. de los Reyes-Gavilan, Celestino Gonzalez, and Sonia Gonzalez. J. Agric. Food Chem. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.4c07366
Dietary Nitrosamines from Processed Meat Intake as Drivers of the Fecal Excretion of Nitrosocompounds. Sergio Ruiz-Saavedra, Tuulia Kreetta Pietilä, Aida Zapico, Clara G. de los Reyes-Gavilán, Anne-Maria Pajari, and Sonia González. J. Agric. Food Chem.
https://doi.org/10.1021/acs.jafc.4c05751
Faecal Metabolome Profiles in Individuals Diagnosed with Hyperplastic Polyps and Conventional Adenomas. Alberto Valdés, Sergio Ruiz-Saavedra, Nuria Salazar, Alejandro Cifuentes, Adolfo Suárez, Ylenia Díaz, Carmen González del Rey, Sonia González* and Clara G. de los Reyes-Gavilán. International Journal of Molecular Sciences, 25(24), 13324. https://doi.org/10.3390/ijms252413324