template-browser-not-supported

Notas de prensa

El Centru d'Estudios sobro l'Impactu Social de la Intelixencia Artificial de la Universidá d'Uviéu inaugurará'l 15 de xunetu

La puesta en marcha del CEISIA va cuntar cola presencia del rector de la Universidá d'Uviéu, Ignacio Villaverde; l'alcalde de Siero, Ángel García; y el director del centru, el profesor Roger Campione | La primer actividá va tener lugar ese mesmu día, con una mesa redonda titulada ‘El futuru de la intelixencia artificial: implicaciones científiques, étiques y llegales’ | Van Participar nesti diálogu d'espertos el catedráticu d'Automática y Computación Humberto Bustince y l'abogáu y exeurodiputado Ibán García del Blanco, que van ser moderaos pola vicerrectora d'Investigación, Irene Díaz | El CEISIA naz coles mires de contribuyir al tratamientu refechu de los aspeutos sociales, en sentíu ampliu, de la interacción ente'l ser humanu y les aplicaciones de la intelixencia artificial

El Centru d'Estudios sobro l'Impactu Social de la Intelixencia Artificial de la Universidá d'Uviéu (CEISIA) va inaugurase'l próximu 15 de xunetu, nun actu institucional al que va asistir l'alcalde de Siero, Ángel García; el rector de la Universidá d'Uviéu, Ignacio Villaverde, y el director del centru, el profesor Roger Campione. La puesta de la llongura del nuevu centru d'investigación de la Universidá d'Uviéu va cuntar, amás de col actu institucional, con una mesa redonda titulada El futuru de la intelixencia artificial: implicaciones científiques, étiques y llegales, na que van participar dos espertos nacionales nesta materia: Humberto Bustince y Ibán García del Blanco, moderaos por Irene Díaz, vicerrectora d'Investigación de la Universidá d'Uviéu y esperta tamién n'intelixencia artificial. 

L'actu institucional va tener llugar nes instalaciones del CEISIA, nel edificiu de l'antigua Casa de Cultura de Llugones, vencíu pol Conceyu de Siero pa tal fin. Va Ser a les 11:30 hores. Xuna hora más tarde, a les 12:30 hores y nel Centru Polivalente Integráu de Llugones, va tener llugar la mesa redonda con dos espertos nesta área de la conocencia que van dialogar sobro les implicaciones científiques, étiques y llegales de la intelixencia artificial. 

Humberto Bustince ye caderalgu del Departamentu d'Automática y Computación de la Universidá Pública de Navarra (UPNA) y profesor honorariu de la Universidá de Nottingham. Fundador y responsable del Grupu d'Investigación n'Intelixencia Artificial y Razonamientu Averáu de la UPNA, foi nomáu presidente de l'Asociación Internacional de Sistemes Difusos en 2023. El Dr. Bustince ye autor de más de 250 artículos en revistes internacionales. Ye miembru de la sociedá IEEE Computational Intelligence Systems y de la xunta directiva de la Sociedá Europea de Lóxica y Tecnoloxíes Difuses (EUSFLAT). Ye, amás, editor xefe de la revista Mathware & Soft Computing y de Notes on Intuitionistic Fuzzy Sets, y editor convidáu de la revista Fuzzy Sets and Systems. En 2019, llogró'l Premiu Nacional de Informática José García Santesmases, concedíu pola Sociedá Científica Informática d'España y la Fundación BBVA, pola so “dilatada trayectoria profesional”. Nel mesmu añu, llogró en Praga el Premiu Européu a la Excelencia en Matemátiques Difuses, del EUSFLAT.

Ibán García del Blanco, llicenciáu en Derechu y especializáu en xestión cultural, foi diputáu del Parlamentu Européu mientres la novena llexislatura, de xunetu de 2019 a xunetu de 2024. Ente les sos funciones de coordinador del Grupu de los Socialistes y Demócrates (S&D) nel Comité d'Asuntos Xurídicos del Parlamentu Européu, ente otres responsabilidaes, formó parte del forno negociador de la llei d'intelixencia artificial; foi ponente de la iniciativa lexislativa sobro los aspeutos éticos de la intelixencia artificial, la robótica y tecnoloxíes allegaes, y foi el componente del grupu d'espertos qu'ellaboró l'informe de la iniciativa sobro mundos virtuales. Como miembru del Comité de Cultura y Educación, foi igualmente ponente del informe de la iniciativa sobro la diversidá cultural y les condiciones de el autores nel mercáu européu de música en streaming. García del Blanco ye, amás, miembru del Real Patronatu de la Biblioteca Nacional d'España.

Oxetivos del CEISIA

El Centru d'Estudios sobro l'Impactu Social de la Intelixencia Artificial naz coles mires de contribuyir al tratamientu refechu de los aspeutos sociales, en sentíu ampliu, de la interacción ente'l ser humanu y les aplicaciones de la intelixencia artificial. El CEISIA va estudiar aspeutos educativos rellacionaos cola intelixencia artificial, cómo afecta al proceso enseñanza, non solo como xuna ferramienta de sofitu, sinón tamién a la educación. Tamién s'atopa ente los sos oxetivos la relación bidireccional, tan estrecha, ente la intelixencia artificial y les humanidaes, qu'apurren xuna perspectiva crítica de les implicaciones d'esta nueva ferramienta.

El centru cunta con un financiamientu añal per parte del Conceyu de Siero de 100.000 euros, de los que 55.000 van tar destinaos a proyectos d'investigación, 32.000 a actividaes de divulgación científica y tecnolóxica y 10.000 a ayudes a estudiantes pa la realización de práctiques. Amás, va poner en marcha un premiu rellacionáu cola intelixencia artificial. Tamién, nel marcu del Conveniu de Collaboración ente'l Conceyu de Siero y l'Universidá d'Uviéu, va dirixise parte de l'actividá del centru al desenvolvimientu de nueves tecnoloxíes al traviés de la intelixencia artificial, y al estudiu y meyora de los procesos de l'alministración nel ámbitu local.

Documents